Eten uit je eigen moestuin

wk-19-moestuin

Wat zaai en oogst je wanneer? Je eigen groenten kweken is lekker en
vooral heel erg leuk. Iedereen kan het! Je kunt kweken wat je zelf lekker vindt, oogsten zoveel als je nodig hebt en actief & ontspannend bezig zijn in de buitenlucht.

Wat heb je nodig?
Een stukje grond waarop een paar uur per dag de zon schijnt, de bodem niet te nat is en het niet te hard waait.

Tuingereedschap, denk aan een schop, een schoffel, een schepje, een gieter en een snoeischaar.

Goede biologische meststoffen (ook zelf te maken).


Biologische zaadjes of, voor een sneller resultaat, plantjes.

Goede zin en, afhankelijk van de grootte van je tuin, een paar uurtjes tijd per week.

Aan de slag
Het is belangrijk om, voordat je met planten en zaaien begint, genoeg tijd te besteden aan de voorbereiding van de bodem. Verdeel je moestuin daarna in vlakken en zet per vlak groenten van dezelfde familie bij elkaar. Door elk
gewas elk jaar een andere plek te geven, houd je de bodem gezond en is de kans op ziekten een stuk kleiner. Tip: denk vooraf ook goed na over welke groenten je waar plaatst. Geuren en stoffen die wortels afscheiden kunnen ervoor zorgen dat sommige planten elkaar helpen of elkaar juist niet goed verdragen.

Voor elke groente een ideale zaai-, plant- en oogstmaand
Weten wat je nu kunt zaaien en planten en wanneer je dan van dit lekkers kunt genieten? Op de website van o.a. Intratuin staat een mooie zaai-, plant- en oogstkalender en bij bijvoorbeeld BoerenBond Welkoop vind je veel extra tips & tricks.

Voor biologisch-dynamisch tuinieren
Bestaat er een speciale zaai-, plant en oogstkalender. Hierbij is ook rekening gehouden met krachten die, vanuit de kosmos, op de natuur inwerken. Nieuwsgierig? Kijk hiervoor eens op de website van Koninklijke Volkstuinen Kluisbergen.