Proef de natuurlijk zoete smaak

25-26-Ahorn-siroop

Ahornsiroop is het ingedikte sap van de suikeresdoorn, die groeit in
Canada en in het noordoosten van de VS.

Het blad van de suikeresdoorn, de maple leaf, is het nationale symbool van Canada. De Canadese provincie Quebec levert maar liefst 75% van de
wereldproductie van deze zoete lekkernij.

In het vroege voorjaar komen de sapstromen in de esdoorns op gang. De sterkste sapstromen ontstaan bij nachtvorst, afgewisseld met temperaturen boven de 4 graden overdag. In een periode van zo’n 6 weken wordt er een deel – ongeveer 7% – van de sappen afgetapt. Dit is niet schadelijk voor de bomen. Veel van de esdoorns, die elk voorjaar opnieuw worden afgetapt, zijn al meer dan 100 jaar oud.

Het afgetapte sap dat helder is als water en lichtzoet van smaak, wordt
ingedikt tot ahornsiroop. Hierdoor ontstaan de karakteristieke kleur en
aangename kenmerkende zoete smaak. Voor 1 liter ahornsiroop is zo’n
40 liter sap nodig.

In Canada wordt ahornsiroop ingedeeld naar lichtdoorlatendheid. In Europa kennen we dit als A- en C-graad. C-graad is donkerder van kleur en heeft een krachtigere karamelachtige smaak.