Rijst

rijst

Rijst komt van oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië en is na tarwe één van de
meest verbouwde graansoorten ter wereld. Van oorsprong is rijst een
grassoort die op droge bodem groeide, maar doorontwikkeld is tot een
moerasplant die het beste groeit in warme, vochtige, tropische streken.
Kies je graag voor een ‘snelklaarrijst’ of hou je juiste van vezelrijke
volkoren varianten? Maak je vandaag een Oosterse rijstmaaltijd, een romige
risotto, een stevige eenpansmaaltijd of juist een zoet rijstdessert?
Er zijn heel veel mogelijkheden en heel veel verschillende soort rijst.
Rijst is van nature glutenvrij.

Basmatirijst

Basmatirijst groeit aan de voet van het
Himalayagebergte, in het grensgebied tussen India en Pakistan.
Pandanrijst

Pandanrijst, ook wel Thaise of jasmijnrijst
genoemd, is een speciale rijstsoort uit het Noordoosten van Thailand.
Risottorijst

Italiaanse risottorijst (arborio) heeft korte, bijna ronde korrels. Doordat de korrels tijdens het koken maar liefst vijf maal hun gewicht aan vocht op kunnen nemen, ontstaat de
karakteristieke zachte romige smaak.
Witte rijst

Bij witte rijst is de zemel helemaal weggeslepen. Hierdoor blijft alleen de witte meelkern van de korrel over en is een groot deel van de
voedingsstoffen verloren gegaan. Witte
snelkookrijst is voorgekookte witte rijst. Deze geeft na het koken vaak een mooie, droge
korrel, maar heeft nauwelijks nog een eigen smaak en voedingswaarde.
Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst, ook wel bruine rijst, volle rijst of volkoren rijst genoemd, is één van de bekendste soorten.